Да не пестим похвалите

декември 4, 2012 от
Категория: Интересно и полезно 

След като прочетох двата материала на Тодор Христов от novavizia.com за „Машината на любовта“ и „Браво кутията“ се вдъхнових да напиша тази статия, посветена на благодарността и добрите думи.

Това е тема важна и определяща както за личния живот на всеки човек, така и за фирмения живот. Когато човек е благодарен, той е доволен и щастлив, а ако не си благодарен, никога няма да си доволен и никога не може да се почувстваш напълно щастлив. Всъщност с добрите думи и похвалите, които даваш към другите, помагаш не само на тях, а и на себе си да мислиш позитивно и градивно.

Всичко това ме кара да си спомня за една любима моя песен на Булат Окуджава,  която започва с думите:

“ Давайте восклицать, друг другом восхищаться.
Высокопарных слов не стоит опасаться.
Давайте говорить друг другу комплименты –
Ведь это все любви счастливые моменты…“

За това могат да се изговорят много неща…

Много са фактите и експериментите в тази посока, които потвърждават, че хората получаващи повече похвали, дават повече от себе си.

Такъв експеримент е правен с ученици в Япония. В продължение на една учебна година учениците от един клас са били непрекъснато хвалени и стимулирани, а учениците от друг клас са били оставени без никакви похвали и стимули. В резултат на това в края на учебната година първите ученици показали значително по-високи резултати от вторите, при които се наблюдавало дори забавяне на развитието.

Разумните ръководители използват именно такива прийоми, като „Машината на любовта“ и „Браво кутията“, чрез които едновременно се подобрява микроклимата в колектива, създава се положителна нагласа за работа и се стимулират служителите да се стараят повече в изпълнението на служебните си ангажименти. Чрез подобни методи ръководството получава  най-достоверна информация за работата на служителите и адекватно може да определи тяхното възнаграждение или допълнително стимулиране.

Повечето фирми у нас, които използват онлайн система за управление на бизнеса, като разработената от нас Преслав ЕRP, могат да приложат модела на „Машината на любовта“ в модулите за поставяне на задачи между служителите. Мисля, че така изказаните благодарности ще имат същата видимост и резултатност със същия голям положителен ефект.

Ще се радвам, ако експериментирате и споделите вашия опит.

 

Share Button

Коментари

Вашият коментар