Как да проверим кои са новите връзки към сайта ни според Google?

юни 10, 2013 от
Категория: SEO инструменти 

В света на SEO оптимизацията има много инструменти, които ви показват най-различни метрики, които са фактор при позиционирането. Една от най-важните метрики по мое мнение е броят на домейните, които са сложили връзка към нас. Нека да обобщя: Не става въпрос за това колко връзки имаме от даден домейн, а колко на брой домейна имат връзка/и към нас.

Предполагам, че повечето колеги SEO специалисти ще се съгласят с твърдението, че е по-добре да имаме по 1 връзка от 10 различни сайта, отколкото 10 връзки от един и същи сайт.

В наши дни имаме на разположение безброй много различни инструменти, които както казах показват най-различни важни (и не до там важни) метрики. Проблемът основно идва от това, че всеки инструмент показва различни данни, защото всеки един такив работи с различна бързина и алгоритъм.

Но ние класираме сайтовете си за Google (основно), така че според мен най-правилно би било да знаем какво Google мисли за нашите връзки, а не примерно какво мисли ahrefs (можете да прочетете страхотно ревю за инструмента ahrefs в Wickeble). От Google са ни дали един чудесен панел наречен Webmaster Tools. И смело бих казал, че повечето уебмастъри го подценяват.

Там, в същия този панел имаме възможност да проверим броят домейни, които са поставили връзка към нашият сайт.

Но къде всъщност е проблемът? Проблемът идва от там, че само с Webmaster Tools ние не можем да видим кои са новите връзки (от новите домейни), които Google е индексирал и отчел.

Но има много лесен начин ние да разберем това. За целта ние трябва да проверяваме переодично колко на брой домейни са сложили връзка към нас.

За целта, избере сайта, който ще анализирате. След това кликнете върху:

Трафик → Връзки към сайта ви → Още

трябва да изтеглите тази таблица

 

Вие ще можете да проверите колко на брой линкващи домейна имате според Google, което е най-важното в случая. Трябва да изтеглите тази таблица, като натиснете съответния бутон.

След като изтеглите тази таблица (препоръчвам да я запазите направо в Google Docs) можете спокойно да си продължите работата по сайта – в подобряване на съдържанието му, както и в набавянето на нови връзки.

След определено време (да речем седмица) можете отново да проверите дали имате нови домейни, които са сложили връзка към вашия сайт. Това може да разберете, ако цифрата, която ви казва Google е по-голяма от тази, която е била предишния път. Не е нужно да помните колко домейна са ви линквали всеки път, точно за това трябва да запазвате всяка последната таблица, а предпоследната да изтривате.

Да предположим, че преди седмица сте имали 70 линкващи домейна, а сега Google ви казва, че те са 72. Вие искате да разберете кои са тези 2 нови сайта, които са поставили връзка към вас.

За целта трябва да изтеглите новата таблица (тази, която ви казва, че имате 72 линкващи домейна) и отново да я запишете в Google Docs.

Да обобщим: В Google Docs трябва да имате две таблици. Едната е от преди седмица, когато Google ви е казал, че имате 70 линкващи домейна и една настояща в която Google ви казва, че имате 72 линкващи домейна.

За съжаление Google няма да ви каже кои са новите домейни. Вие трябва да направите сравнение между двете таблици и сами да разберете кои са новите домейни.

За целта от linx.bg са създали чудесен онлайн инструмент, наречен Сравнение на списъци.

Когато отворите адреса ще видите две полета – Списък 1 и Списък 2.

сравняване на списъци

 

В полето Списък 1 поставете домейните от първата таблица, а в полето Списък 2 поставете домейните от втората таблица и натиснете бутона Сравни.

поставяте домейните от първия и втория списък в двете полета

 

След като направите това, инструментът на linx.bg ще ви покаже, които са липсващите домейни в първия списък. Които фактически са новите домейни, които са сложили връзки към вас.

В случая трябва да видите нещо такова:

липсващи домейни в първия списък

 

Сега вече знаете кои домейни са поставили най-скоро връзки към вашия сайт. Нужно е да запазите таблица 2, а таблица 1 можете спокойно да изтриете. Като име на документа можете просто да записвате броят линкващи домейни. В моя случай това е числото 72. След около седмица можете да повторите същата процедура, разбира се ако (дай Боже) цифрата на линкващите ви домейни е по-голяма.

Автор на статията е Андрей Димитров. Той развива собствен блог за SEO оптимизация, както и е основател на авторитетния сайт за ревюта Wickeble.

Share Button

Коментари

Един коментар за Как да проверим кои са новите връзки към сайта ни според Google?

  1. Веселин Кръстанов on чт, 29th авг. 2013 8:02
  2. Винаги съм пренебрегвал този документ, тъй като в google webmasters tools общия брой връзки са написани над него. Но с инструмента на linx.bg ще имам възможност по най-бърз начин да открия новите си връзки. Благодаря.

Вашият коментар