Guerrilla Маркетинг – по нашенски

В последната ми статия, посветена на Guerrilla Маркетинг, представих примери, които са предимно от чужбина.
Съвестта, обаче, ме гложди!
Как бих могла да пренебрегна гения на българския „партизански“ маркетинг!
Затова сега и аз като дядо Благоев ще възкликна: Що е то Guerrilla Маркетинг и има ли той почва у нас?
Има разбира се…

За сравнение ще посоча само някои от характеристиките на партизанското движение, съпоставими с „партизанския“ маркетинг у нас.

„Партизаните воюват без фронтова линия…“ – Няма маркетингови планове и стратегии, всичко е борба за място под слънцето, а както е известно – „Нуждата е майка на изобретателността“.

„Партизаните използват засадата и подвижността си, за да атакуват целите…“ – Бъдете нащрек, може да откриете този вид реклама дори на най-неочакваните места…

„Партизанските отряди са значително по-малобройни от противника…“ – Може да се учудите, колко са находчиви собствениците на малък бизнес и дребните предприемачи, без да са учили маркетинг или да са наели скъпо платени професионалисти като конкуренцията им от големите компании.

„Извършват саботажи, атентати и диверсии срещу стратегическите му обекти…“ – О, наистина ефектът от тази реклама може да бъде поразителен!

„Когато партизаните в Италия са взривявали поредното укрепление, цялата страна мигновено е разбирала за това…“ – Разпространението на такъв вид реклами става вирусно – „от уста на уста“. Хората сами го разпространяват – хем е евтино, хем е ефективно.

В заключение искам да кажа, че Guerrilla Маркетинга не само има почва у нас, но и здраво е пуснал корени.

Снимките, които съм публикувала се разпространяват, използвайки силата  на социалните медии в интернет, като печелят голяма популярност. За жалост истинските виновници за тяхното съществуване, едва ли подозират за успеха на тяхната рекламна кампания…

Благодаря на създателите на сайта Сеир.БГ, които ми разрешиха да използвам снимки от  богатата им колекция, както и на всички запечатали тези уникални  Guerrilla маркетингови решения – по нашенски.

Павлина Стаменова

Share Button

Коментари

Вашият коментар