еАкадемия и приятели

юни 15, 2011 от
Категория: Интернет маркетинг, Социални медии 

Вчера  бях на форума „еАкадемия и приятели„, организиран от E-academy.

Събитието беше посветено на това как да се изгради стратегия за присъствие на марката в Интернет, оптимизация за търсещи машини, електронни продажби, маркетинг в социалните медии, планиране и купуване на реклама в интернет.

Лектори бяха както преподаватели от еАкадемия, така и изявени български блогъри и е-маркетинг специалисти.

Искам да споделя някои важни и интересни за мен акценти от различните панели, включени в програмата. Надявам се да са полезни и за вас.

Социални медии

През XXI век доминантната потребност на хората е да бъдат в социалните медии.

Социалните медии помагат брандът да се възприема като приятелски настроена личност. Гради се приятелство, уважение, откровеност.

В социалните медии привличаме хората, които заслужаваме.

Феновете се отглеждат. Те израстват с марките и ги обичат ( 90% от децата на 2 г. познават различни лога и живеят с марките).

Количеството не е така важно както качеството, що се отнася до феновете.

Оцеляват само тези, които могат да водят диалог.

Установено е, че хората си променят мнението вследствие на разговор с други хора… (Отнася се за значението на диалога, който се води в социалните медии и влиянието, което оказва върху рекламата на даден продукт или услуга.)

Във фейсбук и в живота прекалено сериозните хора са и прекалено скучни…Повечето хора обичат да общуват с тези, които са им интересни. (В това се изразява именно силата на фен страниците).

Не само да даваме информация, но и да забавляваме хората като в същото време всичко трябва да бъде с мярка и да не се прекалява с несериозността.

Статистика за това какво търсят хората в социалните медии:

60% от хората търсят забавление. Следват: съпричастност, информация за промоции, получаване на по-добро обслужване.

Не случайно Кока кола изгражда своя бранд, асоциирайки марката с думата „щастие“. Това е правилният подход – да правиш хората щастливи, да ги караш да се забавляват…

Как се създава успешна онлайн реклама?

Поставянето на реалистични цели е първият и най-важен момент за всяка рекламна кампания.

Да се увеличат продажбите – не е цел.

 

 

 

Цели са:

Да увеличим познаваемостта на марката.

Да събудим интерес в нови клиенти.

Да съберем база данни от клиенти.

Да активизираме настоящите клиенти.

Да увеличим лоялността на клиентите и т.н.

 

Оптимизация за търсещи машини SEO.

Специално внимание като особено важно беше отделено на Video search.

1/3 от световния трафик е видеосъдържание и нараства все повече.

Дори търсачките промотират видеосъдържанието малко изкуствено и те се класират много добре. Освен това веднага изпъкват сред останалите резултати. Беше даден интересен пример, от който се вижда, че при търсене видеосъдържанието (дори и любителско) излиза на челни позиции като се конкурира с резултати, за които е положен доста труд да постигнат това класиране.

Що се отнася да SEO и социалните медии трябва да се има впредвид, че лайковете от Фейсбук не се проследяват от Гугъл. Препоръката е да въвеждате съдържание в социалните си профили максимално полезно за търсачките.

Накрая беше представена и книгата на Пламен Русев  „Властта на хората – новият маркетинг“, в която се разкрива процеса на създаване на персонална и фирмена идентичност и изграждане на имидж в социалните медии.

Това е само малка част от всичко, което имах удоволствието да чуя и науча.

Но най-важното, което не може да се опише, е вдъхновението, което получаваш от подобни събития, хората с които се срещаш и запознаваш и тласъка напред да следваш смело мечтите си…

Благодаря на организаторите и лекторите за споделените знания и опит!

Павлина Стаменова

Share Button

Коментари

2 коментара за еАкадемия и приятели

  1. Пламен Русев on ср, 15th юни 2011 22:25
  2. Благодаря за този подробен анализ 🙂 Моля да поправите само“ ( 90% от децата до 9 г. познават различни лога и живеят с марките).“ Всъщност, както цитирах книгата „Властта на хората – новия маркетинг“ става въпрос за децата на 2 години 🙂 Благодаря, че бяхте с нас и се радвам, че ви е било приятно. Добре дошла сред приятелите 🙂

  3. pavlina on ср, 15th юни 2011 23:47
  4. Извинявам се за грешката и веднага я поправям.
    Радвам се да съм сред приятелите на еАкадемия 🙂

Вашият коментар