Що е то социални медии?

април 14, 2011 от
Категория: Социални медии 

Какво е различното?
Хората обменят помежду си информация с голяма бързина, като споделят създадено от тях съдържание чрез различни канали (видео, звук, статии и др.).
Напомня на телевизията, вестниците и радиото, но в социалните медии можеш да участваш активно в един двустранен процес на взаимно обогатяване. Не само слушаш, гледаш или четеш, а коментираш, дискутираш, споделяш и оценяваш.

Защо?
– Чрез тях можете да постигнете висок трафик към фирмения си сайт, да създадете интерес към марката си, да съберете обратна информация от клиентите си.
– Използвате маркетингова стратегия, с която достигате директно до вашите купувачи.
– Имате възможност да създадете свой собствен медиен бранд.
 
Видове социални медии

1. Социални мрежи

Социалните мрежи са уебсайтове, предназначени за общуване между хора с общи интереси, занимания, професия и т.н. Комуникацията се осъществява чрез обмяна на клипове, линкове, идеи и опит.
Типичен и най-голям представител на социалните мрежи е Facebook, който наброява над активни потребители по целия свят, а в България са над 1 милион.

2. Микроблогове

Уебсайтове за обмен на информация чрез линкове, снимки и статии в рамките на 140 символа. Ако се абонирате за съобщенията на даден потребител, вие започвате да го “следите” (following). Именно тези платформи често са едни от основните източници на информация за медиите.
Такъв вид социална медия е Twitter, който скоро достигна 20 милиарда изпратени съобщения.

3. Видео сайтове

Според последни проучвания, потребителите в интернет средно прекарват около 12 часа на седмица в гледане на видеоклипове.
Видео сайтовете са предназначени за качване, споделяне и гледане на видео. В тях може да реализирате вашите мултимедийните идеи чрез рекламни клипове, видео-блог или друг вид видеоматериал.
Най-известният такъв сайт е YouTube, който е втората най-посещавана търсачка в Интернет, след Google.

4. Блог

Фирменият блог е задължителен за всеки бизнес в днешно време. В него можете да публикувате статии или мултимедия свързана с фирмата, дейноста и продукта Ви. Блогът е един от начините да покажете „човешкото лице“ на бизнеса си и да общувате директно с вашите клиенти.
Най-големият алтернативен на медиите информационен източник в момента са блоговете.

5. Сайтове за социален букмарк

Тези сайтове са предназначени за споделяне на връзки към външно съдържание. Разполагат със система за оценяване на споделената статия/видео/снимка. Те са един вид трибуна, от която лесно се откриват интересните неща в мрежата.
По-известен такъв сайт е Digg.com от чуждестранните, а за България – Svejo.net. Svejo.net е най-голямата социална мрежа за споделяне на връзки в България, където всеки потребител, регистриран или не, може да гласува и коментира публикуваните линкове.

Накратко
Доброто познаване и използване на социалните медии е час от новите правила в маркетинга. Резултатът е – по-евтина и ефективна реклама, която достига директно до вашите клиенти.

Бъдете актуални и печеливши!

Павлина Стаменова

http://onlinevisia.com/

Share Button

Коментари

Вашият коментар